29 Eylül 2012 Cumartesi

Nedir Bu Bruschetta?


Geçmişi 15. yüzyıl İtalyasına uzanan Bruschetta, ("brusketta" şeklinde telaffuz edilir) sızma zeytinyağı, tuz ve biberle çeşnilendirilmiş kızartılmış ekmeklerden oluşan mezevari bir aparetif. Domates, peynir, jambon (prosciutto), sebzeler ve kırmızı biber gibi malzemelerle çeşitli biçimlerde sunulabiliyor; en bilinen tarifse taze domates, soğan, fesleğen, sarımsak ve mozzarella içeriyor. Tabii bu kullanılan ekmek bizim fırından aldığımızla bir değil. Hamur işinin önemli yer tuttuğu İtalyan mutfağında yemekler için genelde buğday unu tercih ediliyor.
Bu basit ama güzel Akdeniz lezzeti farklı bölgelerde farklı usüllerde yapılıyor. Örneğin Abruzzo yöresinde domuzdan elde edilen "ventricina" adında bir salam çeşidi kullanıyorlar. Toskana'daysa "fettunta" adıyla biliniyor ve genelde (özellikle mevsimin ilk zeytinyağının alındığı Kasım aylarında) üzerindeki malzemeler olmadan servis ediliyor.  - Ege


4 kişilik Bruschetta için gerekli malzemeler
- 8 dilim ekmek
- 4 diş sarımsak
- 3 domates
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 dal maydanoz
- Birkaç kekik dalı
- Tuz, karabiber
Domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsakları soyup ezin. 2 kaşık yağı tavada ısıtıp sarımsağın yarısı ve domatesi ilave edin. 4-5 dakika karıştırarak kavurun.
Kalan yağ ve sarımsağı bir kasede karıştırın. Ekmekleri iki taraflı kızartıp üzerlerine fırça ile  sarımsaklı yağ sürün.
Ekmeklerin üzerlerine domatesli sosu paylaştırın. Kıyılmış maydanoz ve taze kekik dallarıyla süsleyip servis yapın.

NOT: Tarif, Lezzet dergisine aittir.
Bruschetta -  http://morriscc.webs.com/photos/MC--C/bruschetta.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder